Tuesday, 10 May 2011

Seronoknya POLIGAMI..manisnya maduAssalamualaikum apa khabar iman kita hari ini…? Tajuk yang ingin ana untuaikan di sini pada hari ini mengenai “POLIGAMI”… sudah pastinya tajuk ini tidak digemari oleh para wanita dan sudah pastinya paling digemari oleh kebanyakan kaum lelaki… Tapi sebenarnya apakah yang kita tahu apa itu poligami? Berapa ramai yang faham tentang POLIGAMI? Mungkin pada sesetengah wanita poligami merupakan sesuatu yang menjijikkan dan paling mengerikan.. tetapi tidak semua bukan? bahkan ada seseorang yang jantinanya 'WANITA' yang meminta  ana mengutarakan tajuk ini. Malah ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) terutama berkaitan dengan wanita membantah poligami ini… wajarkah?

Tetapi cuba kita fikirkan sejenak, apakah pantas kita mencantas hukum ini demi membela atau menjaga hak asasi wanita? Apakah buruk sangat poligami ini sehinggakan kaum Hawa sangat jijik dan meluat apabila kaum Adam mengungkap perkataan itu?

Keharusan poligami sebenarnya jelas terkandung di dalam Al-Quran tetapi sesetengah umat tidak mahu menerimanya kerana menganggap ianya 'jerat di dalam kehidupan’. Islam merupakan satu–satunya agama di bumi yang membenarkan poligami secara bersistem manakala agama dan fahaman lain tidak. Malah masyarakat bukan islam menganggapnya sebagai sesuatu yang menindas kaum wanita… jadi renungkanlah sejenak wahai pemegang agama Allah ini, siapa kita untuk tidak mahu menerima poligami dan selayaknya apakah persamaan kita yang mengaku tiada tuhan selain Allah dan Nabi Muhammad pesuruh Allah?

Tetapi ana merasa amat hairan, kenapa kita mampu menerima kehidupan sosial yang tidak bermoral dan menyimpan wanita seperti ianya satu restu dari Allah SWT? Yang sah ianya diharamkan oleh Allah SWT? Poligami merujuk kepada maksud perkahwinan seorang lelaki dengan lebih daripada seorang isteri, ianya dibenarkan sehingga empat isteri dalam suatu masa.

"Maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak dapat berlaku adil, maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja atau (kahwinilah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat supaya kamu tidak melakukan kezaliman." (Al-Quran, surah an-Nisa': Ayat 3)
 
Pada zaman Jahiliyah, poligami berlaku tanpa batasan dan ketika itu lelaki mempunyai ramai isteri, malah ada yang mempunyai ratusan isteri.
"Apabila Ghailan ats-Tsaqafi memeluk Islam, dia mempunyai 10 isteri. Maka Nabi s.a.w berkata kepadanya: Pilihlah dari isteri-isterimu itu empat orang saja dan ceraikanlah yang selebihnya itu."
Riwayat ini dikeluarkan oleh Imam Syafie, Imam Ahmad, Tarmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Abu Syaibah, Daruqutni dan Baihaqi, seperti diterangkan dalam kitab Halal dan Haram Dalam Islam, karya Dr Yusuf al-Qardawi.
Pihak yang membantah poligami perlu faham, ia hukum agama. Justeru, apabila berbicara atau memberi pendapat, kita perlu berhati-hati.
SIAPAKAH GOLONGAN YANG LAYAK BERPOLIGAMI?
Walaupun Islam membenarkan poligami, bukanlah bermakna ia boleh diamalkan sesuka hati, sehingga mengakibatkan kezaliman di pihak wanita.
Al-Qardawi dalam kitab terbabit menjelaskan, syarat yang ditetapkan Islam mengenai poligami ialah berlaku adil terhadap dua isterinya atau lebih dalam makan minum, pakaian, rumah, tempat tidur dan nafkahnya.
"Barangsiapa yang tidak yakin dirinya dapat menunaikan hak-hak itu, haramlah baginya berkahwin lebih dari seorang isteri,"

Menurut seorang ulama Amerika Utara, Syeikh Muhammad Nur Abdullah, poligami dibenarkan Islam dan bukannya untuk disalah guna.
"Ia hanya dibenarkan kepada sesiapa yang mampu melayani semua isterinya dengan adil dan saksama," katanya..

Nabi Muhammad s.a.w bersabda, maksudnya: "Barangsiapa yang mempunyai dua orang isteri, lalu dia condong kepada yang satu dari yang lain, nanti dia datang di hari kiamat dengan menyeret sebelah lambungannya dalam keadaan senget atau berat sebelah." (Riwayat Ashabussunan, Ibnu Hibban dan Hakim)
Condong sebelah yang diancam dalam hadis itu ialah disebabkan keremehan terhadap hak isteri-isteri, bukannya kerana kecenderungan hati kepada mereka kerana kecenderungan hati tidak dikategorikan dalam keadilan.
Al-Qardawi berkata, di antara lelaki ada yang kuat keinginannya untuk mendapatkan keturunan tetapi dia dikurniakan seorang isteri yang tidak dapat melahirkan anak kerana penyakit atau mandul (tidak dapat melahirkan anak). Justeru, lebih baik si suami berkahwin lagi kepada seorang wanita yang bakal memberikannya zuriat supaya keturunannya kekal tetapi harus mengekalkan akad isteri pertama dan menjamin haknya.
“Ada pula lelaki yang kuat keinginan gharizahnya, bergejolak nafsu seksnya, akan tetapi dia dikurniai seorang isteri yang lemah nafsunya atau menghidap penyakit atau datang haid untuk tempoh yang panjang. Bagaimanapun, suaminya tidak sanggup menanggung nafsu untuk bersama isterinya, apakah tidak wajar dia berkahwin dengan seorang wanita yang halal baginya daripada dia meraba wanita yang jalang dan haram buatnya," katanya.
Menurutnya, ada ketika bilangan wanita lebih ramai daripada lelaki, seperti selepas perang dan dari itu timbul maslahat masyarakat dan wanita sendiri agar mereka lebih baik dimadukan daripada hidup tanpa kasih sayang suami.
Penceramah bebas, Ahmad Shukri Yusof, berkata masyarakat Islam jangan menolak keharusan poligami menggunakan emosi kerana ia soal hukum.
"Soal hukum tidak perlu dibincangkan dan dipolemikkan apatah lagi membabitkan emosi, kita harus membincangkan bagaimana untuk berlaku adil, bukannya hanya pandai mengatakan poligami itu tidak adil," katanya.
Bagaimanapun, beliau berpendapat tidak perlu menubuhkan kelab untuk menggalakkan poligami. Amalan poligami adalah ubat bagi menangani masalah umat manusia. Oleh kerana kebaikan itu, Islam memutuskan ia suci.
"Dan siapa lagi yang hukumnya lebih baik daripada hukum Allah, bagi kaum yang menyakini." (Al-Quran, surah al-Maidah:50)
Tetapi peraturan suci lagi baik inilah yang ditolak oleh Barat dan konconya, sehingga ia kelihatan janggal untuk bertapak di dalam masyarakat Islam sendiri, manakala norma yang bukan-bukan mendapat tempat pula. Poligami dilarang di sisi undang-undang di sesetengah negara Muslim yang tidak mengamalkan undang-undang Islam dalam peraturan perkahwinan, seperti Azerbaijan, Bosnia, Tunisia dan Turki 
Menurut sumber itu, dalam dunia moden Islam, amalan poligami lazimnya diamalkan di negara yang mengamalkan ajaran Islam sejati seperti Arab Saudi, Timur dan Barat Afrika seperti di Sudan yang diberikan galakan oleh presiden kerana tingginya populasi wanita.
"Di antara 22 negara ahli Liga Arab, Tunisia melarang poligami. Bagaimanapun, ia tidak dipersetujui kebanyakan negara Arab yang menerima pengaruh barat dan sekular seperti Syria, Mesir, Morocco dan Lubnan."
Menurut Ahli Majlis Fiqah Amerika Utara, Sheikh Muhamad al-Hanooti, realitinya susah untuk mendapati seorang daripada 10,000 Muslim yang berkahwin lebih daripada seorang isteri.
"Dalam masyarakat bukan Islam, lebih daripada 65 peratus lelaki yang berkahwin mempunyai hubungan dengan lebih dua, tiga dan empat wanita, bahkan 45 peratus wanitanya mengadakan hubungan di luar perkahwinan. Mereka menerima perzinaan, tetapi tidak menerima alternatif untuk mengangkat martabat manusia melalui poligami..."
Di Malaysia, menurut portal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, dalam undang-undang keluarga Islam, poligami dibenarkan dengan syarat suami hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada Mahkamah Syariah terlebih dahulu…
Secara jelas... poligami perlukan keadilan. Jika kita tidak mampu untuk mengemudinya maka abaikanlah sahaja nawaitu itu walaupun pada niat asalnya ingin membantu golongan wanita. kerana pada saya taarif adil bukan sesuatu yang mudah untuk diukur kerana keadilan yang perlu dilaksanakan bukan sekadar peruntukan kewangan tetapi yang sukarnya adalah membahagi-bahagikan kasih sayang, secara adil mendidik isteri dan anak-anak, serta tidak membuat mana-mana pihak terasa hati.
Malang sekali kebanyakan suami yang mendasarkan kepada alasan poligami sebagai sunah Rasulullah, tidak pula mementingkan sunah lain dalam kehidupan harian. Malah, mereka lupa untuk mencontohi poligami Rasulullah dari segi sebab berpoligami. Jadi kepada siapa yang ingin berpoligami tu, harap-harap fahamilah apa itu maksud sebenarnya poligami dan apa yang disyariarkan oleh agama Islam, bukan kerana sunnah semata-mata. Jika sunah lain tidak dituruti jangan pula kita pandai bermain kata sunah

Lalu, apakah kita dapat kaitkan alasan suami berpoligami sekarang sebagai mengikut sunah Rasulullah? Apa yang menyebut sebagai untuk membantu janda, anak yatim, kesihan, tambah zuriat dan macam-macam lagi hanya alasan dibuat-buat. Persoalannya, berapa ramaikah kita mengetahui ada suami yang berpoligami dengan janda beranak banyak, lebih tua darinya dan hodoh pula...

Hakikat realiti sekarang, dapat dirumuskan lelaki berpoligami bukan mengikut sunah Rasulullah, tetapi mengikut nafsu, melainkan sedikit saja yang benar-benar mempunyai matlamat jelas selain itu. Paling ketara, suami yang berpoligami akan mencari isteri baru yang muda dan cantik..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...