Thursday, 26 May 2011

Bila GIGI GERAHAM bongsu nak Tumbuh..

Sudah Dua hari Ana sakit.Kesakitan yang amat menyakitkan sehingga mengurangkan nikmat makan Ana selama ini.Rupaya wisdom teeth ataupun gigi geraham bongsu nak tumbuh.Gigi baru tuh baru nak keluar secara sedikit-sedikit.Mengikut kajian yang Ana lakukan,gigi geraham bongsu ini selalunya akan tumbuh kepada mereka yang berusia antara 19 hingga 24 tahun.Berikut adalah keratan artikel dari Berita Harian tentang geraham bongsu nih:

PERNAH mendengar mengenai geraham bongsu? Kononnya, selagi ia tidak tumbuh, selagi itulah anda belum ‘dewasa’. Geraham bongsu selalu dikaitkan dengan kesakitan dan dianggap penanda kedewasaan seseorang.

Geraham bongsu sebenarnya tidak banyak berbeza daripada gigi yang lain. Ia adalah gigi yang tumbuh di hujung mulut. Geraham bongsu biasanya tumbuh apabila anda berusia antara 17 hingga 21 tahun. Kerana kelewatan itu ia dikenali sebagai geraham bongsu (wisdom teeth).
Sebenarnya, bukan semua orang mengalami kesakitan apabila geraham bongsu ini tumbuh. Jika anda mengalami kesakitan ketika geraham bongsu tumbuh, anak anda mungkin tidak. Jadi jangan terlalu menakut-nakutkan dia.

Geraham bongsu boleh mendatangkan masalah dan kesakitan jika ia tidak tumbuh dengan betul. Misalnya, ia mungkin tumbuh secara horizontal.

Kedudukan geraham bongsu yang tumbuh tidak betul juga boleh mengganggu susunan gigi lain atau merosakkan tulang rahang atau saraf. Kedudukan itu membuatkan ia mudah reput.
Jika ia terperangkap dalam tisu atau tulang rahang atau tumbuh separuh saja ia juga boleh mendatangkan masalah.Gigi geraham bongsu yang tumbuh separuh boleh menyebabkan masalah gusi. Malah kedudukannya yang jauh menyukarkan anda memberusnya. Geraham bongsu yang tumbuh separuh menimbulkan kesakitan.

Keadaan ini dikenali sebagai ‘impacted’. Geraham bongsu ini tersekat pertumbuhannya kerana rahang tidak memiliki ruang yang cukup untuk semua gigi. Ini disebabkan gigi anda tidak tumbuh dengan susunan yang betul. Mungkin sebahagiannya senget atau tidak teratur. Atau mungkin juga rahang tidak cukup luas untuk kesemua gigi.
Masalah geraham bongsu yang begini memang sangat biasa ditemui. Begitupun masih ada mereka yang tidak mengalami masalah. Malah mungkin langsung tidak menyedari, gigi geraham bongsunya sedang tumbuh!

Gigi geraham bongsu yang tersekat boleh mendatangkan masalah. Ia mudah memerangkap sisa makanan dan plak. Ia menyebabkan kawasan itu bengkak, sakit dan mulut berbau. Ia juga kadang kala boleh merosakkan gigi yang lain kerana jangkitan.

Jika geraham bongsu itu tidak berfungsi, mereput, mengalami jangkitan atau mengganggu kunyahan, ia mungkin perlu dikeluarkan. Begitupun, setiap kes berbeza dan hanya doktor yang boleh memastikan sama ada ia perlu dikeluarkan atau tidak.

Jadi...buat masa sekarang ni gusi ana tengah membengkak.Dah try guna pain killer ataupun dalam bahasa mudahnya ubat tahan sakit tapi tak bagi apa-apa kesan pun.

Yelah..bila enta/enti nak makan gigi geraham atas akan tindih tisu gusi yang ada di rahang bawah. Jadi ngilu la gusi dan gigi ana (AUUUUUUW) :-(.Semalam dah pergi klinik..ada seorang hamba Allah nie baik sgt..bawa ana prg klinik..syukran sekali lagi padanya,kerana bersusah payah bawa ana ke klinik.Dr sulaiman pun bagi 5 jenis ubat. ( antibiotik,tahan sakit,demam,ubat gusi dan sakit pala) (^__^)..haaa tudia..mudaha2an ana cepat sembuh..Amin ya Rabb.


P/s:Dipost entry ini dalam keadaan yang sedang berdenyut-denyut di persekitaran gigiku..auuuuuuww...sakitnya..Astrgfirullah alazim...

Bersabarlah dalam menghadapi penyakit, sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa..
Hadis Qudsi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...