Saturday, 31 December 2011

Assalamualaikum waramatullahiwabarakatuh..
Segala puji bagi Allah SWT, yang Maha Pemurah lagi Pengasihani, selawat dan salam buat Baginda Nabi Muhammad SAW,para sahabatnya, tabiin dan mereka yang menurut jalannya dengan ilmu serta iman.
Syukur Alhamdulilah kerana ana diberikan sedikit ruang masa untuk menulis entri pada malam ini..:-)


Hari ini adalah hari terakhir 2011. Esok bermulalah tahun baru 2012.Mungkin anda semua ada azam baru kan..
Bila nak masuk tahun baru ni macam-macam pula yang kita dengar. Bukan saja tahun ni, tahun lepas, tahun sesudah lepas dan tahun-tahun-tahun-tahun sebelumnya begitulah juga.Ia berkaitan dengan sambutan tahun baru, Sambutan Ambang 2012, New Year Eve dan macam-macam lagi namanya. Hingga adalah pula yang membuat fatwa: HARAM menyambut tahun baru masihi.Apa pandangan anda semua ye mengenai sambutan Tahun baru ini ye..?..
Tapi benarkah menyambut tahun baru masihi itu HARAM hukumnya?

kalau anda semua nak tahu..meh ana kongsikan pandangan seorang ilmuan agama, Ustaz Ustaz Dr Zaharuddin Abdul Rahman, mengenai sambuatan tahun baru 2012:..


HUKUM SAMBUTAN TAHUN BARU MASIHI
Pertamanya, sebagai umat Muhammad SAW, kita di ajar untuk mengira peredaran hari menggunakan bulan Islam, ia terlebih afdhal. Pengiraan zakat perlu menggunakan bulan Islam bagi mengetahui "hawl" (tempoh wajibnya) sudah sampai atau belum. Justeru, secara umumnya adalah lebih baik untuk kita mengingati bulan Islam ini bagi terus menjaga identiti Islam yang tersendiri. Islam juga telah meletakkan dua hari raya yang patut disambut dan dirayakan oleh Umat Islam iaitu Eidil Fitri dan Eid Adha.
Oleh itu, sebarang sambutan majlis lain mestilah tidak menyerupai sambutan perayaan dua hari raya Islam tadi. Islam juga terbuka dalam menilai sambutan keraian yang tidak bersifat keagamaan, diterima adat dan tiada unsur yang bercanggah dengan hukum dalam sambutannya.
Tidak dinafikan bahawa terdapat para ulama yang mengharamkan sama sekali sambutan tahun baru dalam apa jua bentuk. Namun, menyambut tahun baru Masehi (yang mengikut kiraan Gregorian calendar ciptaan Pope Gregory), menurut pandangan saya, ia adalah HARUS secara bersyarat serta bergantung kepada cara sambutan dan keraian yang dibuat.
Walaupun kalendar masehi adalah ciptaan bukan Islam, namun melihat kepada penerimaan kalendar moden ini, ia tidak lagi kelihatan bersangkut paut dengan agama malah amat ramai yang tidak lagi mengetahui dan ambil endah tentang asal usulnya, apatah lagi kaitannya dengan mana-mana agama. Ia sudah dikira sebagai sebuah kalendar moden yang diterima di atas asas adat dan kebiasaan. Namun begitu, syarat-syarat seperti berikut mestilah diambil perhatian dalam sambutannya:-
* Sambutan tersebut dilakukan atas asas ‘Uruf atau ‘Adat dan bukannya di anggap sebagai suatu upacara keagamaan. Jika ia diasaskan atas dasar ibadah maka ia perlu mempunyai sandaran dalil yang jelas. Bagaimanapun jika menyambutnya atas asas adat dan diisi dengan progam yang boleh membawa kesedaran keagamaan dan kebaikan, maka saya masih berpendapat ia adalah HARUSkerana ia termasuk di bawah umum kelebihan majlis ilmu
Justeru, sambutan tahun baru menurut adat setempat adalah HARUS DENGAN SYARAT berdasarkan penerimaan Islam terhadap adat yang tidak bercanggah dengan Islam. Kaedah Islam yang menerima adat seperti ini adalah " Al-‘Adat Muhakkamah
Ertinya : "Adat yang tidak bercanggah dengan Syara' boleh menentukan hukum sesuatu perbuatan dan tindakan". (Rujuk Al-Madkhal al-Fiqhi Al-‘Am, Syeikh Mustafa Az-Zarqa, 2/885 ; Syarh alQawaid al-Fiqhiyyah, Syeikh Ahmad Az-Zarqa, ms 219). 
Terdapat satu keadah lain berbunyi : " Innama tu'tabaru al-‘Adat iza attaradat aw ghalabat"
Ertinya : Sesungguhnya diiktiraf sebagai adat (yang tidak bercanggah) apabila ianya berterusan dilakukan dan dilakukan oleh majority". (Al-Qawaid al-Fiqhiyyah, Ali Ahmad An-Nadawi, ms 65) 
Tiada percampuran rambang lelaki dan wanita yang bukan mahram yang dikebiasaan membawa kepada maksiat. Bagaimanapun, syarat ini hampir mustahil untuk dijaga pada zaman ini kecuali jika dianjurkan oleh badan agama yang disertai mereka yang mempunyai ilmu agama yang baik dan bukan terbuka sebagaimana sambutan besar-besaran umum. Tatkala itu,  sambutan akan menjadi haram jika syarat ini tidak dijaga. 
Tidak dicampur adukkan dengan hiburan-hiburan yang bertentangan dengan kehendak Islam. Seperti lagu-lagu memuji muja kekasih, wanita, arak. Tidak kira samada ianya lagu biasa atau nasyid (terutamanya dengan kebanjiran kumpulan nasyid hari ini tersasar dari tujuan asal mereka sehingga memperkenalkan lagu-lagu memuji-muja wanita sebagai kekasih).
Kandungan majlis sambutan ini juga mestilah bertepatan dengan kehendak syara'. Majlis sambutan tahun baru dengan penganjuran majlis ilmu sebagai mengambil sempena cuti umum adalah diharuskan pada pandangan saya.
(Sumber: www.zaharuddin.net) 
Ohye..Malam ni ada Konsert Ambang 2012 di Dataran Merdeka kan? Jadi apa hukumnya jika kita meramaikan konsert itu? Ustaz Dr Zaharuddin kata hukumnya harus jika sambutan tahun baru diadakan dengan majlis ilmu, tiada percampuran lelaki perempuan dan tiada unsur hiburan yang menyeru kepada cinta dan memuji muja kekasih/wanita.


Rasa2nya konsert malam ini akan turut disiarkan di TV tu ada majlis ilmu ke??, tiada percampuran lelaki perempuan tak, tiada unsur hiburan yang menyeru kepada cinta dan memuji muja kekasih/wanita tak. Jika ia bukan majlis ilmu, ada percampuran lelaki perempuan dan ada hiburan....jadi..faham2 sahaja la ye..renung2kanlah diri kita semua..

Tiada SUNAH RASULULLAH UNTUK MERAYAKAN TAHUN BARU, TIADA SUNAH RASUL UNTUK MENGUCAPKAN SELAMAT TAHUN BARU, TIADA SUNAH RASUL UNTUK BERHAMBUR HAMBURAN DNGAN BERBAGAI KEGIATAN YANG SESUNGGUHNYA ITU SEMUA ADALAH KEMAKSIATAN. PANTASKAH KITA YANG SEMAKIN DEKAT DENGAN KEMATIAN INI MERAYAKANNYA DNGAN BERPESTA BAHKAN SAMPAI LUPA DIRI. SUNGGUH ITU BUKAN AKHLAKNYA ORANG YG BERIMAN.(renung2kanlah diri kita semua)..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...