Wednesday, 3 August 2011

Luahan Hati Qalbuku

Ya Allah...
Dugaan demi dugaan yang Engkau berikan..alangkah bertuahnya hambaMU ini diuji olehMU. Alhamdulillah..
Satu demi satu lebaran hidup yang serba mencabar ini ku tempuhi. Subhanaallah... Damai sungguh rasa dihati
bila mana diri ini sujud dengan kebesaranMU. Allah Akhbar ! Diri ini berasa untung kerana Allah menunjukan
kasih sayang kepada hamba-hambaNYA dengan ujian. Surah didalam Kalam-MU menguatkan lagi hati ku dengan kebesaranMU...


"Wahai orang-orang yang beriman ! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetapkanlah bersiap-siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu beruntung."

(Surah Ali 'Imran ayat 200)
                                                                                        

Ya Rabbi...
Hanya pada Engkaulah tempatku mengadu. Diri ini lemah andai tiada suluhan nur dariMU. HambaMU ini
bersyukur dengan segala nikmat yang Engkau berikan kepadaku sesungguhnya Iman dihati tidak sekental Saidatina Khadijah r.a mahupun Rabiatul Adawiyah. Ya Allah.. Engkau perkuatkanlah hatiku untuk sentiasa
gah dalam menempuhi setiap onak dan duri untuk terus berjuang di jalanMU serta Engkau berikanlah
petunjuk kepadaku untuk terus membawa sinar dalam kehidupan ku dan keluargaku.

Ya Allah...
Hanya padaMU tempatku meminta dan hanya padaMU tempatku mengalirkan airmata. Walau ada sahabat
disisi tetapi hati ini tetap mencariMU untuk meluahkan segenap rasa. Bukan diri ini untuk meminta simpati dari sahabat-sahabat kalian. Mengertikah sahabatku bahawa diri ini lemah ? Masih ingatkah kamu pada sahabatmu ini ? Sungguh, hatiku begitu merindukan gelak tawa sahabat semua. Tetapi diri ini sentiasa cuba untuk melindungi rasa hati..cuba menyembunyikan apa yang tersirat dihati. Bukan diri ini tidak cuba untuk mempercayakan kalian...tetapi...jauh di sudut hatiku sudah pudar kepercayaanku untuk mempercayai kalian. Maafkan sahabatmu ini.

Ya Allah...
Engkau berikanlah hidayah kepada kedua ibubapaku serta ahli keluargaku yang lain. Moga mereka dapat merasakan betapa manisnya hidup dalam keadaan beriman dan sujud kepada Tuhan Yang Esa. Amin. Subhanaallah... Tenang hati ini ketika mengucapkan kalimah syahadah pada kali pertama diri ini mengenal Islam. Alhamdulillah... Sehingga ke hari ini diri ini merasakan betapa bersyukurnya diri ini kerana diberikan hidayah olehMU. Alhamdulillah dengan segala nikmat yang Engkau berikan. HambaMU ini bertawakal dengan setiap apa yang berlaku. Husnuzon dengan Allah, InsyaAllah Allah akan permudahkan urusan kalian.


"Jika Allah menolong kamu, maka tiada yang dapat mengalahkanmu, tetapi jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka pada siapa yang dapat menolongmu setelah itu? Kerana itu, hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakal."

(Surah Ali 'Imran ayat 160)


"Allah-lah menciptakan kamu dari keadaan lemah, kemudian Dia menjadikan (kamu) setelah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian Dia menjadikan (kamu) setelah kuat itu lemah kembali dan beruban. Dia menciptakan apa yang Dia kehendaki. Dan Dia Maha Mengetahui, Mahakuasa.

(Surah Ar-Rum ayat 54)


"Wahai manusia ! Bertakwalah kepada Tuhanmu dan takutlah pada hari yang (ketika itu) seorang bapa tidak dapat menolong anaknya, dan seorang anak tidak dapat (pula) menolong bapanya sedikit pun. Sungguh janji Allah pasti benar, maka janganlah sekali-kali kamu terpedaya oleh kehidupan dunia, dan jangan sampai kamu terpedaya oleh penipu dalam (mentaati) Allah."

(Surah Luqman ayat 33)


"Perkataan yang baik dan pemberian maaf lebih baik daripada sedekah yang diiringi tindakan yang menyakiti, Allah Mahakaya, Maha Penyantun."

(Surah Al-Baqarah ayat 263)


Subhanaallah...
Terlalu banyak peringatan untuk hamba-hambaNYA dalam Al-Quran. Kenapa perlu menjauhkan diri dari Kalam Allah andai itu dapat menenangkan hati ketika susah dan senang? Sedarkah kalian bahawa yahudi cuba untuk menyesatkan umat Islam pada hari ini dengan menjauhkan kita daripada Al-Quran ??? Sesungguhnya Islam itu sudah pasti benar dan lengkap serta menyenangkan hambaNya. Subhanakallahumma (Maha suci Engkau, Ya Tuhan kami)...

Tiada kata yang dapat ku ungkapkan melainkan dengan mengucapkan ALHAMDULILLAH...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...